joi, 21 ianuarie 2016

Expeditia ATACAMA - Comunicat de presa 20.01.2016


Expediţia „ATACAMA - Chile 2015. Powered by Ruukki”COMUNICAT DE PRESĂ
Bucureşti, 20 ianuarie 2016

http://www.agerpres.ro/sport/2016/01/20/alpinistul-marius-gane-a-escaladat-in-premiera-romaneasca-doua-varfuri-din-anzii-cordilieri-20-02-46 

Alpinistul Marius Gane a devenit primul român care a escaladat două vârfuri din Anzii Cordilieri

După un traseu de 30.000 km şi înălţimi de aproape 7.000 m, acvila carpatină, simbolul Expediţiei  ”ATACAMA – CHILE 2015. Powered by RUUKKI”, s-a întors acasă.

  Membrii expediţiei au revenit în ţară după cucerirea, în premieră românească, a două vârfuri de peste 6.000 m din Anzii Cordilieri, printre care şi a celui mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893 m).
Ascensiunea vârfului principal – Ojos del Salado (vârful de vest), pe ruta chiliană, a fost realizată de către Marius Gane, vicepreşedintele Federației Române de Alpinism și Escaladă, conducătorul expediţiei şi unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti români. Cu această ocazie, Marius Gane a escaladat în premieră națională şi vârful geamăn (vârful de est – mai mic cu 0,5 m), situat în Argentina, în imediata apropiere, dar cu pasaje dificile de caţărare mixtă de stâncă şi gheaţă. Astfel, el a devenit primul alpinist român care a cucerit ambele vârfuri. Tot în premieră națională, sportivul a escaladat în perioada de aclimatizare vârful Cerro San Francisco cu înălţimea de 6.016 m.

”Ani de-a rândul între Chile şi Argentina au existat divergenţe legate de înălţimea celor două vârfuri Ojos del Salado, fiecare dintre ţări susţinând că pe teritoriul ei vulcanul are cea mai mare înălţime. Această expediție mi-a oferit prilejul de a le  «măsura cu pasul» pe amândouă”, declară Marius Gane. ”Cu excepţia traseului aflat în Argentina, care mi-a pus ceva probleme, vârful este lipsit de pasaje tehnice dificile, astfel că am putut să îl escaladez singur. Clima însă ne-a dat serioase bătăi de cap. Muntele este izolat, în deşert, iar vântul puternic cu rafale de peste 100 km/h nu contenea. Am avut parte și de temperaturi extreme, diferenţe mari între noapte şi zi cu valori înregistrate noaptea de până la -30 grade”, încheie alpinistul.

Şi pentru ceilalţi membri ai Expediţiei ”ATACAMA – CHILE 2015. Powered by RUUKKI”, experienţa ascensiunii înălţimilor de peste 6.500 din Anzii Cordilieri a fost una specială, iar obiectivele stabilite la plecare au fost atinse.

Cristian Falevici: ”Este prima noastră acţiune împreună în această formulă şi mă bucur că totul a decurs conform planului, inclusiv din punct de vedere medical, deşi am stat 8 zile la altitudine mare de peste 4.500 m. Atacama joacă un rol foarte important în pregătirea următoarei noastre expediții din munţii Himalaya - Nepal, care va avea loc în această primăvara. Obiectivul noii expediţii este escaladarea vârfurilor Imja Tse (Island Peak) cu înălţimea de 6.189 m şi Ama Dablam cu înălţimea de 6.812 m, unele dintre cele mai renumite şi frumoase vârfuri din lume. Sunt situate în drumul către Everest Base Camp şi sunt cunoscute ca vârfuri cu trasee tehnice cu grad mare de dificultate ”.

Ojos del Salado („Ochii de sare”) face parte din celebrul circuit alpinistic “Voulcanic Seven Summits” -  cei mai înalți munți vulcanici din fiecare continent - fiind cel mai înalt vârf vulcanic din lume și cel mai înalt vârf din Chile.

Expediţia „ATACAMA-CHILE 2015. Powered by Ruukki” s-a derulat cu sprijinul Ruukki, unul dintre cei mai importanţi producători de sisteme de acoperişuri metalice din tablă tip ţiglă şi tablă fălţuită din lume. Simbolul expediţiei, acvila carpatină, sculptura metalică realizată de către artista Misha Diaconu, s-a întors acasă după un traseu de aproape 30.000 de km şi înălţimi de peste 7.000 de m.  Acvila de munte este una dintre cele mai impresionante păsări răpitoare ce simbolizează curajul, puterea şi victoria, fiind totodată un simbol naţional prezent pe stema României.

Despre membrii expediţiei:
Marius Gane - conducătorul expediției, este cățărator și alpinist himalayan de altitudine. A escaladat trasee dificile in munții Himalaya, Alpi, Caucaz, Anzi, reușind ascensiunea a trei vârfuri de peste 8.000m (Gasherbrum II, Everest si Nanga Parbat). Este salvator montan voluntar de peste 20 de ani și deține funcția de vicepreședinte al Federației Române de Alpinism și Escaladă. În 2003 a făcut parte din prima expediţie românească reuşită pe un vârf, pe Everest (8.848m).
Valeriu Peneș – a escaladat trasee alpine și vârfuri de până la 7.000m (Aconcagua), în Alpi, Caucaz, Anzi. Este conducător de delegații alpine străine, organizator și arbitru internațional de competiții de escaladă.
Cristian Falevici - expediţii în munţii Balcani, Alpi, Caucaz (Elbrus), Atlas (Maroc), Sierra Nevada (Mexic) si Mount Ararat (Turcia). A participat la diferite concursuri de: atletism (fond și semifond), triatlon (înot, ciclism și alergare), înot și tenis de câmp.
Tudor Constantinescu – a parcurs trasee alpine şi a participat la expediţii în munții Carpaţi, Alpi, Alpii Neo Zeelandezi şi Sierra Nevada. A escaladat vârfuri de până la 6.000 m printre care Pico de Orizaba (5.636 m) şi La Malinche (4.461 m).

Partener oficial: Ruukki România
Partener media: revista Alerg
Sponsori: IRCAT Romania, Roof Rack Land, Hotel Christina
Cu sprijinul: Asociația Română pentru Alpinism și Explorare, BRD - Group Société Générale

Ruukki Construction este o divizie a SSAB ce deservește clienții din industria construcțiilor civile și industriale, oferind un portofoliu extins de produse și sisteme metalice, alături de servicii de consultanță și proiectare sau servicii de instalare, realizate prin parteneri agreați. În România, Ruukki Construction furnizează o gamă completă de acoperișuri metalice și sisteme pluviale pentru clădirile rezidențiale. www.ruukkiacoperis.ro , www.ruukki.ro
SSAB este o companie siderurgică din Țările Nordice, cu sedii în Europa de Nord și Statele Unite, prezentă în peste 50 de țări. Compania este listată pe bursa NASDAQ OMX din Stockholm și Helsinki. www.ssab.com 

Contacte de presa:
Cristian Falevici - alpinist si membru al expeditiei ATACAMA – CHILE 2015

Multumesc pentru vizita,
Bucuresti, 20.01.2015

Acvila carpatina alaturi de sigla Ruukki pe varful Ojos del Salado (6.893 m). Foto: Marius Gane.
 Tudor Constantinescu, Marius Gane si Cristian Falevici.
Cristian Falevici si Valeriu Penes.


 Cristian Falevici si Valeriu Penes.

 Marius Gane, Valeriu Penes si Cristian Falevici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu